Дещо про вітамін А
Вітамін А (буває у формі ретинолу або бета-каротину) відкрили у 1913 р. івважається одним із пріоритетних. Це жиророзчинний вітамін. Це означає, що для кращого його засвоєння необхідне розчинення в якомусь жирному середовищі. Тому продукти, що містять вітамін А, краще споживати з рослинною олією або вершковим маслом. Вітамін А здатний до накопичення в організмі (зокрема, в печінці). Він міститься у багатьох продуктах тваринного (ретиноїди) і рослинного (каротиноїди) походження. Як дефіцит, так і надлишок вітаміну А можуть негативно вплинути на організм.
Навіщо потрібен вітамін А під час вагітності
Вітамін А відповідає за розвиток зору майбутньої дитини, її шкіру, епітелій дихальних шляхів та імунітет. Плюс бере участь в ембріональному розвитку серця, нирок, кісток, формує роботу кровоносної, дихальної систем та репродуктивних органів.
Певний запас вітаміну А, створений за час вагітності, готує малюка до перших місяців життя – формує міцний імунітет – народжений малюк не буде вразливим до інфекцій і хвороб.
Дефіцит вітаміну А як правило загрожує недоношеним немовлятам. Це стає причиною розвитку порушень зору, низького гемоглобіну, підвищує ризик раптової смерті і легеневих патологій, гальмує фізичний розвиток.
Для майбутньої мами вітамін А корисний тим, що зміцнює її кістки, впливає на секрецію гормонів щитоподібної залози, сприяє обміну жирів, підвищує стійкість імунної системи до інфекцій, підтримує гостроту зору. А головне – допомагає у післяпологовому відновленні тканин.
Чи потрібно додатково приймати вітамін А під час вагітності?
Зазвичай спеціально вітамін А вагітним не призначають. Більшість успішно отримують його в достатній кількості з їжі. Вітамін А накопичується в організмі, зокрема, в печінці. Це означає, що немає потреби додатково вживати його щодня. Особливо в першому триместрі та перед пологами. Однак стежити за споживанням вітаміну А варто, бо високі дози можуть бути небезпечними для немовлят. Це означає не приймати без потреби:
полівітамінів та добавок з вітаміном А
риб’ячого жиру
уникати регулярного вживання печінки та виробів з неї (паштетів). Наприклад, споживання печінки або печінкового паштету раз на тиждень призводить до профіциту вітаміну А.
Топ-продуктів, в яких міститься вітамін А
Щоб переконатися, що ви харчуєтеся збалансовано, варто запам’ятати, що вітамін А міститься у багатьох звичайних продуктах, а саме:
В овочах та фруктах помаранчевого/жовтого кольору (морква, курага, апельсин, батат, папая, абрикоси, гарбуз, диня, манго, перець солодкий, персик тощо)
Молочних продуктах (твердий сир, молоко, йогурт, вершкове масло, вершки)
Яйцях (точніше жовтках)
Листовій зелені (шпинат, петрушка, листя салатів, броколі)
Печінці – найбільше джерело вітаміну А. Тому під час вагітності споживати печінку та страви з неї варто обережно.
Жирній рибі (лосось, скумбрія, форель)
Норма вітаміну А для вагітних
Для жінок (і вагітних) норма вітаміну А зазвичай становить 700-750 мкг на день. Однак з ІІ семестру ця норма зростає до 770 мкг. Потім для жінок, які годують немовля, – 1300 мкг на день.
Для наочного прикладу: півчашки моркви містить орієнтовно 450 мкг вітаміну А, а півчашки броколі – 60 мкг. Треба зазначити, що вітамін А засвоюється з продуктів не повністю і за умови присутності жиру. Рекордсменом є печінка тріски – 30 тис. мкг на 100 г продукту. У 100 г солодкого перцю міститься 2100 мкг, у бататі – 1 000 мкг, у моркві – 830 мкг.
Вітамін А для вагітних І триместр У перші три місяці, період формування плоду, вкрай важливо не перебільшувати споживання вітаміну А. Оскільки це загрожує розвитком вад плоду. Достатньо 700 мкг. Тому, зазвичай, у першому триместрі вітамін А спеціально не призначають.
Вітамін А для вагітних ІІ триместр Другий триместр характеризується динамічним зростанням малюка. Допустиме призначення мінімальних доз вітамінів, зокрема і вітаміну А. Норма для цього періоду становить 770 мкг. У другому триместрі небезпечним є не дефіцит, а надлишок. Тому доцільність вживання вітаміну коригується лікарем на основі результату аналізів, а не бажання вагітної.
Вітамін А для вагітних ІІІ триместр У цей період є невеликий ризик дефіциту вітаміну А. Адже прискорений розвиток дитини збільшує потреби. Під час вагітності організм жінки віддає пріоритет плоду, тому майбутній мамі потрібно піклуватися про себе і поповнювати запаси.
Передозування вітаміну А
Загалом раціон середньостатистичної жінки містить достатню кількість вітаміну А. Додаткове щоденне вживання полівітамінів з вітаміном А, часте вживання печінки, риб’ячого жиру не надто корисно і може загрожувати передозуванням. Тому вагітним жінкам варто ретельно переглянути свій раціон і доцільність вживання дієтичних добавок чи полівітамінів, а також не зловживати стравами з печінки.
Профіцит вітаміну А може спричинити вроджені дефекти плоду, зокрема, аномальний розвиток хребта, очей, вух, кінцівок, нирок, статевих органів, серця і щитоподібної залози.
Тривалий прийом вітаміну А може проявитися такими симптомами:
втома,
головний біль і біль в суглобах,
нудота,
сухість шкіри,
проблеми із зором,
випадіння волосся,
важкість у правому підребер'ї .
Вагітність, вітамін А і лікування акне
Важливий момент. Якщо вагітна жінка лікується від акне, то обов’язково має повідомити про це свого лікаря і, призупинити лікування. Адже більшість зовнішніх та внутрішніх засобів проти акне містять ретиноїди або ретинол (той самий вітамін А). Аби не піддавати ризику майбутнє дитини, під час вагітності не рекомендується активно лікувати акне засобами на основі ретинолу.
Дефіцит вітаміну А під час вагітності
Нестача вітаміну А у вагітних жінок зустрічається вкрай рідко і проявляється характерними симптомами:
ослабленням роботи імунної системи,
погіршенням зору при слабкому освітлені, ввечері або в темряві.
Дефіцит вітаміну А також може бути наслідком поганого харчування, фізичного перенавантаження, хвороб, звуження жовчних проток, ураження мікрофлори кишківника, дефіциту цинку, алкоголізму, активного паління тощо.
Підсумовуючи усе вищенаписане – Вітамін А потрібен на всіх етапах життя. Збалансований раціон із різноманіттям овочів, фруктів, злаків та білків, допоможуть забезпечити здоровий перебіг вагітності та розвиток дитини. Уникайте самолікування у вигляді призначення собі вітамінних комплексів та не зловживайте стравами на основі печінки.