Правильне харчування під час вагітності життєво важливе для здорового росту та розвитку майбутньої дитини. Жінці потрібно споживати достатню кількість поживних речовин, зокрема білків, фолієвої кислоти, йоду, заліза та деяких вітамінів, щоб задовольнити потреби свого організму та майбутньої дитини. У цій статті розглянемо користь вітаміну С.
Вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, важлива поживна речовина, яка відіграє ключову роль не лише під час вагітності, це потужний антиоксидант для нашого організму. Він потрібен для виробництва колагену, білка, необхідного для загоєння ран, покращує засвоєння заліза з продуктів харчування та допомагає імунній системі працювати належним чином, захищаючи організм від хвороб. Його правильне споживання може бути корисним для здоров'я вагітної жінки та розвитку плода.
Навіщо приймати вітамін С вагітним жінкам?
1.
Підтримка імунної системи. Вітамін С допомагає підтримувати імунну систему, знижуючи ризик захворювання на інфекції, що може бути особливо важливим під час вагітності, коли імунна система менш стійка, а також у періоди підвищеної захворюваності (ГРВІ, грип, коронавірус).2.
Збільшення засвоєння заліза. Вітамін С сприяє кращому засвоєнню заліза з рослинних джерел (наприклад, шпинату, броколі) і допомагає уникнути анемії, яка часто виникає внаслідок зниження рівня заліза під час вагітності.3.
Синтезує колаген. Вітамін С є важливим для утворення колагену, що є основним білком, який утримує тканини разом, і це особливо важливо під час росту та розвитку плода.4.
Антиоксидантна дія. Вітамін С є потужним антиоксидантом, що допомагає захистити клітини від пошкоджень, зумовлених вільними радикалами. Вільні радикали можуть виникати через стрес, забруднення довкілля та інші фактори.5.
Розвиток мозку та нервової системи плода. Вітамін С сприяє розвитку мозку та нервової системи плода, особливо в другому триместрі вагітності, коли ці системи активно формуються.6.
Запобігання прееклампсії (артеріальної гіпертензії). Вагітність може збільшити ризик розвитку прееклампсії, хвороби, яка впливає на судини планценти. Характерними ознаками прееклампсії є підвищений тиск, поява білка у сечі, раптові набряки. Деякі дослідження показали, що регулярне споживання вітаміну С може допомогти знизити ризик прееклампсії.
Колаген і вітамін С – чому це важливо під час вагітності?
Під час вагітності жінка зазнає значних фізіологічних та гормональних змін, які можуть вплинути на тканини її організму. Ріст та розвиток плода, а також підготовка організму матері до пологів потребують оптимальної кількості колагену для забезпечення еластичності та міцності тканин.
Для правильного синтезу колагену необхідна аскорбінова кислота (вітамін C). Вона допомагає активувати ферменти, що відповідають за утворення колагенових волокон, а також забезпечує стабільність структури колагену. Таким чином, вітамін C грає ключову роль у формуванні та забезпеченні оптимальної міцності колагенових волокон у тканинах організму. Збільшена кількість колагену допомагає зберегти еластичність шкіри та зменшує ризик появи розтяжок, які часто виникають під час вагітності.
Скільки потрібно вітаміну С вагітній жінці?
Рекомендована доза споживання вітаміну С під час вагітності може варіювати в залежності від індивідуальних потреб, але загалом, більшість лікарів радять вагітним жінкам вживати приблизно 85 мг вітаміну С на день. Якщо ви курите, додайте ще 35 мг, але варто зазначити куріння матері під час вагітності впливає на розвиток багатьох систем органів, включаючи плаценту, легені, мозок і судинну систему майбутньої дитини.
Максимальна добова доза вітаміну С під час вагітності становить 1800 мг/день у жінок молодшого віку та 2000 мг/день у старших жінок і це лише за призначенням лікаря.
Нестача вітаміну С під час вагітності може призвести до появи проблем з розвитком кісток у малюка, включаючи рахіт (хвороба, пов'язана з деформацією та ослабленням кісток) та знижену міцність кісток. Такі стани можуть вплинути на дитину протягом усього життя, тому важливо забезпечити належний рівень вітаміну С під час вагітності та годування грудьми.
Продукти, які містять вітамін С
Найкращим джерелом вітаміну С є свіжі фрукти та овочі, такі як цитрусові (апельсини, лимони), ківі, хурма, червоний та жовтий перець, полуниця, ягоди, щавель, петрушка, броколі та інші зелені овочі. Чорна смородина містить 180 мг аскорбінової кислоти у 100 г ягід, це понад 200 % добової норми. Шипшина – лідер за вмістом вітаміну C, сухі плоди містять 1200 мг на 100 г ягід. Чимало напоїв (соки, морси) містять вітамін С, тому варто звертати увагу на етикетку.
Оскільки аскорбінова кислота, є водорозчинним вітаміном, легко розчиняється у воді і може легко проникати через тканини. Тому, коли вагітна жінка споживає продукти з вітамін С він може проникати через плаценту і дістатися до плода. Таким чином, правильне харчування з достатнім споживанням вітаміну C може сприяти належному розвитку плода під час вагітності.
Варто зазначити, що свіжі фрукти та овочі зазвичай містять більше вітаміну C. Під час приготування їжі, особливо варіння, кип'ятіння – випаровується. Найкращий варіант приготування овочів із оптимальним збереженням вітаміну С – на пару.
Добавки вітаміну С для вагітних, чи можна приймати?
Перед вживанням будь-яких додаткових вітамінних препаратів вагітним жінкам варто проконсультуватися з лікарем, щоб врахувати індивідуальні особливості і потреби.
Більшість полівітамінів містять вітамін С. Вітамін С також доступний окремо як дієтична добавка до повноцінного раціону. Зазвичай вітамін С у дієтичних добавках зазвичай представлений у формі аскорбінової кислоти, але деякі добавки мають інші форми, такі як аскорбат натрію, аскорбат кальцію, інші мінеральні аскорбати та аскорбінова кислота з біофлавоноїдами. Дослідження не показали, що будь-яка форма вітаміну С є кращою за інші форми.
Вітамін C є водорозчинним вітаміном, що означає, що надлишок цього вітаміну може бути виведений з організму через сечу. Однак, хоча передозування вітаміном C рідко стає проблемою, воно все ж можливе у випадку надмірного споживання дуже великих доз.
Вітаміни для вагітних у першому триместрі мають обов'язково містити фолієву кислоту, кальцій, йод та вітамін А,Е,С. Вітамін С впливає на розвиток плаценти та забезпечує процес формування оболонок плодового яйця.
Полівітаміни для вагітних у другому триместрі мають забезпечувати повноцінне інтенсивне зростання дитини та потреби організму вагітної жінки. Важливими у цей період є цинк, селен, мідь, марганець і магній. Лікар може призначити безпечні мінімальні дози вітамінів А, С та D та вітаміни В5 і В6.
Комплекс вітамінів для вагітних 3 триместр мають містити вітаміни А, С, D, і мікроелементи. Адже цей період значно відрізняється від попередніх і може потребувати додаткових доз вітамінів та мінералів.
Оптимальний склад вітамінів для вагітної може залежати від індивідуальних потреб, дефіцитних станів, результатів аналізів, загального самопочуття та стану здоров'я жінки та рекомендацій лікаря.
Чи може вітамін С бути шкідливим для організму?
Надлишок вітаміну С може викликати діарею, нудоту та спазми в шлунку. Високі дози вітаміну C можуть підвищити ризик утворення каменів у нирках, а також до надмірного накопичення заліза в організмі. У деяких випадках можуть виникати алергічні реакції.
Якщо у вас виникли симптоми передозування вітаміном C або ви спожили надмірні дози, рекомендується звернутися до лікаря. Лікар порадить вам зменшити або припинити прийом аскорбінової кислоти, щоб уникнути передозування. Відновлення звичного раціону харчування із збалансованим споживанням вітамінів та поживних речовин допоможе функціям організму нормалізуватися.
Чи підвищує прийом вітаміну С ймовірність викидня?
Викидень є поширеним явищем і може статися під час будь-якої вагітності з різних причин. Хоча вітамін С не був добре вивчений щодо викидня, якщо жінка споживає рекомендовану дозу вітаміну С, малоймовірно, що він підвищить ймовірність викидня. Є дослідження, де вітамін С давали вагітним жінкам до 20 тижнів, щоб знизити ризик мимовільної втрати вагітності, у результаті – не виявлено зменшення частоти викиднів.
Чи можна вагітним приймати вітамін С під час застуди?
Під час вагітності імунна система жінки може бути трохи ослаблена, тому підвищується ризик захворіти ГРВІ. Один із способів підтримати здоров'я та захистити себе та малюка – це забезпечити організму належний рівень вітаміну C. Респіраторні інфекції, такі як застуда та грип, можуть бути особливо небезпечними для вагітних жінок. Вітамін C допомагає знизити ризик захворювання або допомогти імунітету побороти інфекцію. Але вчені довели, що дози вітаміну С понад 1000 мг, коли ви хворієте, не мають значного ефекту.
Пам'ятайте, що перед вживанням будь-яких вітамінів важливо проконсультуватися з лікарем, особливо, якщо у вас є хронічні захворювання або алергії.