Щороку більше ніж у 20 мільйонів вагітних жінок діагностується гіперглікемія – підвищенні рівня цукру у крові. За даними Американської діабетичної асоціації майже у половини з них через 5 років розвивається цукровий діабет (ЦД) 2-го типу. Такі зміни стану здоров’я майбутньої матері впливають й на подальший розвиток дитини.
Що таке гестаційний діабет
Гестаційний цукровий діабет (ГД) – це підвищений рівень глюкози в плазмі крові, який розвивається виключно у вагітних жінок. Найчастіше його діагностують у другому триместрі вагітності – з 24-го по 28-ий тиждень.
Точну причину появи гестаційного діабету визначити неможливо, але існує певний зв’язок з гормонами, що продукуються під час вагітності й знижують чутливість організму до інсуліну. В результаті ці гормони зберігають вагітність, але рівень цукру може неконтрольовано підвищуватися.
Для того, щоб мінімізувати негативний вплив ГД на здоров’я майбутньої матері та її дитини, важлива своєчасна діагностика і лікування.
Чим загрожує гіперглікемія матері та дитині
Жінки, в яких діагностували гестаційний діабет під час вагітності, майже в 10 разів частіше хворіють на ЦД 2-го типу порівняно з тими породіллями, що мали нормальний рівень цукрі крові.
Діабет під час вагітності може спричинити вади розвитку дитини. Найпоширеніша проблема – великий розмір плоду і розвиток ожиріння після народження. Під час пологів це збільшує ризики таких ускладнень:
розриви пологових шляхів і сильна кровотеча;
необхідність екстреного кесаревого розтину;
асфіксія дитини або інші родові травми.
Артеріальна гіпертензія часто є наслідком цукрового діабету у вагітних. Зазвичай, після пологів гестаційний діабет зникає, і рівень цукру в крові повертається до норми. Однак, існує висока ймовірність повторення ситуації під час наступної вагітності.
Групи ризику цукрового діабету вагітних
На розвиток гестаційного діабету впливає етнічний фактор, але причини цього впливу поки що не з’ясовані. Найбільші ризики мають азіатки, іспанки, а також американки африканського й індіанського походження.
Можна виділити й кілька загальних факторів ризику за станом здоров’я та даними анамнезу вагітних жінок:
гіпертонія;
полікістоз яєчників;
атипова пігментація шкіри;
вживання глюкокортикоїдних препаратів;
цукровий діабет у найближчих родичів;
вагітність після 35 річного віку, або до 18 років;
повторні пологи;
гестаційний діабет під час попередньої вагітності;
більш ніж один плід у поточній вагітності;
народження дитини вагою понад чотири кілограми;
мертвонародження або вроджені вади розвитку плоду;
викидень з нез’ясованих причин або завмирання вагітності в анамнезі.
Серйозним фактором розвитку гестаційного діабету є надлишкова вага. До цієї групи ризику відносяться не тільки вагітні жінки, які страждають на ожиріння. Уважно пильнувати за рівнем цукру необхідно й тим, хто стрімко набирає вагу під час вагітності, або в минулому мав такі періоди, навіть не пов’язані з народженням дитини.
Симптоми та діагностика ГД
Гестаційний діабет не має жодних специфічних симптомів, тому усі вагітні жінки повинні робити тест на глюкозу (або його ще називають тест на толерантність до глюкози). Але наявність в анамнезі вагітної жінки факторів ризику і деякі неспецифічні прояви можуть дозволити своєчасно помітити проблему.
Один з таких тестів - це глюкозотолерантний тест (GTT). Після того, як рівень глюкози в крові визначений натще, жінці дають пити розчин глюкози, після чого протягом кількох годин роблять додаткові вимірювання рівня глюкози в крові.
Ще одним важливим тестом є вимірювання гемоглобіну А1c, який відображає середній рівень глюкози в крові протягом останніх 2-3 місяців. Однак цей тест частіше використовується для моніторингу діабету, ніж для діагностики гестаційного діабету.
Ознаки, що вказують на можливий розвиток ГД:
підвищена втомлюваність;
погіршення зору;
постійна спрага;
часте і рясне сечовипускання;
свербіж геніталій та шкіри;
стрімке зростання ваги.
Ультразвукова діагностика може виявити великий плід з порушеними пропорціями тіла й багатоводдя.
Головним способом підтвердження діагнозу гестаційний діабет залишається скринінг вмісту глюкози у крові між 24 та 28 тижнями вагітності. Перед тим як робити аналіз, необхідно утримуватися від їжі 8 годин.
Проби крові беруть як мінімум тричі з годинним інтервалом. Після першої проби жінка повинна отримати “глюкозне навантаження”, тобто випити розчинену у воді глюкозу. Норма цукру в крові у жінок:
натщесерце – не перевищувати 5,1 ммоль/л
1 година після їжі – не більше 10,1 ммоль/л
2 години після їжі – зниження рівня цукру якнайменше до 8,6 ммоль/л
За недостатньо переконливих результатів лікар може продовжити скринінг і взяти четверту пробу. Якщо ризик виникнення гестаційного діабету високий, такі дослідження можуть проводитися неодноразово.
Профілактика та лікування діабету вагітних
Гарантованих заходів запобігання гестаційного діабету не існує, але знизити ризики його виникнення все ж таки можна. Для цього варто дотримуватися загальних порад щодо здорового способу життя:
підтримувати нормальну вагу;
уникати стресових ситуацій;
збалансовано харчуватися;
відмовитись від шкідливих звичок.
Зменшити ризики також допомагають помірні й регулярні фізичні навантаження.
У більшості жінок контроль гестаційного діабету дієтою без застосування фармакологічних препаратів дає необхідний результат. У складних випадках протокол лікування включає ін'єкції інсуліну.
Дієта при гестаційному діабеті
Вагітні жінки, що зіткнулися з проблемою гестаційного діабету, повинні переглянути свою дієту. Важливе значення має регулярність прийомів їжі. Лікарі рекомендують приймати їжу невеликими порціями кожні дві години. Також має значення баланс білків, жирів і вуглеводів.
З меню необхідно виключити швидкозасвоювані вуглеводи (білий хліб, солодощі, газовані напої) й надати перевагу цілозерновим продуктам, бобовим і овочам.
Оскільки дитина в утробі матері активно росте, вагітна жінка має отримувати достатню кількість білків. Рекомендовані джерела білка:
риба;
нежирне м’ясо;
тофу.
Повністю виключати з раціону жири не потрібно. Але замість смажених страв краще додати в меню горіхи, авокадо й оливкову олію.