Кесарів розтин це хірургічна операція, під час якої через розріз в черевній порожнині та матці проводиться вилучення плоду.
Кесарів розтин – хірургічне втручання, після якого організму потрібен певний комплекс відновлювальних заходів. Після такої операції дуже важливо дотримуватися певних рекомендацій щодо медичного догляду, психологічної підтримки та харчування для швидкого відновлення та запобігання можливим ускладненням.
Такі заходи охоплюють:
медичний догляд;
психологічна підтримка;
водний режим;
режим харчування.
Харчування в перший день після кесаревого розтину
У перший день після операційних пологів породіллі не рекомендовано вживати їжу, тільки пити негазовану мінеральну воду, не менше 1.5 літра. Це пов’язано з тим, що вагітність та пологи з операційним втручанням несуть сильне навантаження на організм, а важка їжа може його посилити. Також після виходу з-під наркозу у деяких жінок можуть виникати спайки та посилене газоутворення, а їжа часто ускладнює ці процеси. Необхідні для відновлення організму мікроелементи та вітаміни породілля отримує за допомогою розчинів через крапельницю.
Дієта на другий та третій день після операції
Наступного за пологами дня молода мама зазвичай почуває себе краще, а правила харчування стають більш м’якими. Слід зазначити, що раціон має бути дієтичним, щоб не перевантажувати шлунок.
Рекомендації щодо харчування у кожному окремому випадку надає лікар, враховуючи стан здоров’я жінки. Загальні рекомендації до харчування все таки є – лікарі рекомендують вживати в їжу легкі страви, які сприяють лактації та не перевантажують організм:
нежирний бульйон, приготований із м’яса птиці;
нежирний сир та йогурт без добавок;
свіжий неміцний чай, компот, відвар шипшини.
Усі страви мають бути не гарячіші за 50 °С, їжу потрібно приймати невеликими порціями, 5-6 разів на день. Водний режим теж дуже важливий – пити слід часто та невеликими порціями.
Часто лікарі рекомендують молодій мамі розпочати вести щоденник харчування. Таким чином можна зрозуміти які продукти погано засвоюються.
На третій день, зазвичай, шлунково-кишковий тракт починає працювати активніше, до уже дозволених до вживання продуктів можна додати:
котлети з нежирного м’яса, приготовані на пару;
рідкі каші (гречана, пшенична, вівсяна, перлова);
нежирне м’ясо, бажано перебите в пюре;
запечені яблука;
овочеві пюре;
сирні запіканки з нежирного сиру;
кефір.
Закреп після кесаревого
Після кесаревого розтину жінок часто турбують закрепи. Вони починаються ще у пологовому будинку та продовжуються вдома, завдаючи неабиякого дискомфорту. У такій ситуації найкращим рішенням буде консультація з лікарем.
Закрепи бувають двох видів:
1.
Атонічний закреп. Кесарів розтин призводить до зниження перистальтики кишківника. Наслідком може бути парез, який супроводжується такими симптомами як вздутий живіт та погіршення виділення газів. Впоратись з цим видом закрепу допомагає дієта, яка має включати в себе:мюслі;
рослинні олії;
каші грубого помолу, супи з крупами;
висівки;
чорний хліб;
фрукти;
овочі;
чорнослив;
кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, а також йогурти без добавок).
Уникати потрібно таких продуктів як:
міцний чай;
манна каша;
пшеничний хліб;
випічка зі здобного тіста;
рисова каша;
чорниця;
груша;
бобові.
Невеликими порціями натщесерце (за 30 хвилин до прийому їжі) можна пити охолоджений відвар із трав (насіння кмину, анісу і фенхелю).
1.
Спастичний закреп. Він спричинений розривами під час кесаревого розтину, які у свою чергу призводять до затиснення кишківника. У цьому випадку харчування повинно включати:варену рибу;
котлети із нежирного м’яса на пару;
нежирний сир;
оливкову олію;
макарони із твердих сортів пшениці;
пюре з овочів;
фрукти та ягоди без грубих волокон.
У випадку зі спастичним закрепом протипоказані:
яловичина;
здобна випічка;
смажені страви;
шоколад;
білий хліб;
ковбаси;
соуси.
Нормалізація харчування допомагає швидко вирішити проблему з закрепами.
Основні правила харчування вдома
Після виписки молодій мамі треба продовжувати дотримуватись правил харчування, адже ц не просто допомагає відновитись, а й сприяє лактації. Меню годуючої матері повинно містити максимальну кількість корисних речовин та вітамінів. Слід зосередитися на продуктах, збагачених вітаміном С, кальцієм і цинком.
Жінці варто пам’ятати, що будь-які нові продукти в раціоні можуть впливати на дитину. Для того, щоб уникнути алергічних реакцій у малюка на грудному вигодовуванні, нові продукти в раціон матері потрібно вводити поступово.
Щоденний раціон жінки після кесаревого розтину має включати молоко або кефір, нежирний сир, м’ясо овочі, яйця, вершкову та рослинну олію .
Обережно слід вживати груші, гранат, хумус, буряк, солодощі.
Необхідно уникати алкоголю та продуктів, які викликають алергію, таких як: мед, цитрусові, полуниця, шоколад, консерви, жирні соуси, ковбаси, копчені вироби, морепродукти, арахіс, соя, гриби, ягоди.
Рекомендується також відновити прийом вітамінних комплексів для годуючих жінок.
Правильне харчування на даному етапі допоможе покращити якість лактації та скоротити період відновлення після операції.