Печія у вагітних: причини та прояви
Печія, відома також як гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР) або кислотний рефлюкс wt стан коли кислий вміст шлунку в зворотному напрямку потрапляє до стравоходу і викликає подразнення слизової стравоходу, що проявляється неприємним відчуттям печіння.
Згідно з дослідженнями, до 80% вагітних жінок стикаються з проявами печії на різних етапах вагітності.
Причини виникнення печії під час вагітності поділяють на механічні та гормональні.
Механічною причиною матка, що росте та ніби «стискає» органи в черевній порожнині та призводить до підвищення внутрішньочеревного тиску. Шлунок стискається до діафрагми та створюється підґрунтя для розвитку грижі стравохідного отвору діафрагми.
До гормональних причин належить підвищення гормону прогестерону. Прогестерон знижує тонус матки, захищаючи вагітність. Так само прогестерон діє й на інші гладеньком'язові органи. Під впливом гормонів під час вагітності відбувається ослаблення кишкової перистальтики, через порушення чутливості рецепторів кишківника до серотоніну та гістаміну. В результаті їжа може затримуватися в шлунку, збільшуючи ймовірність виникнення кислотного рефлюксу.
Рух шлункової кислоти може викликати неприємні симптоми. Серед них - відчуття жару та печіння в грудях, відчуття важкості в животі та блювота. Ці відчуття часто з’являються після прийому їжі, особливо смаженої, гострої або жирної. Переїдання також може спровокувати відрижку.
Певні позиції тіла, такі як нахил або поворот, можуть посилити ці симптоми. У вагітних додатково може бути ускладнене ковтання їжі.
Небезпека печії у період вагітності
Вагітність – це період, коли здоров'я майбутньої матері та дитини вимагають особливої уваги. Печія може бути передвісником проблем з травною системою, таких як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) у післяпологовий період. У 2020 році році доктор Г. Міллер з колегами довели, що підвищення рівня гормону прогестерону у період вагітності збільшує ризик розвитку ГЕРХ. Науковцями зафіксований цікавий факт: ризик розвитку ГЕРХ пропорційний числу пологів. За наявності печії під час першої вагітності, ГЕРХ у післяпологовий період розвивається у 17,7 % жінок, якщо жінка двічі була вагітна та обидві вагітності були з симптомами печії, ризик розвитку гастроезофагеальної рефлюксної хвороби збільшується вдвічі – до 36 %.
Також, вагітність може збільшити ризик розвитку гострої жирової дистрофії печінки (ГЖДП) або гепатозу. Це захворювання виникає між 30 та 38 тижнем вагітності. Симптоми хвороби наступні: зуд, загальна слабкість, нудота, блювання, біль в правому підребер’ї, головний біль, втрата ваги та апетиту. Це захворювання небезпечне тим, що у вагітних розвивається сильне ураження нирок, яке у поєднанні із пошкодженою печінкою призводять до поліорганної недостатності ⁵.
Печія та відрижка у період вагітності можуть розвинутись у серйозні захворювання. Тож, варто проконсультуватись з лікарем для збереження здоров'я майбутньої матері та ненародженої дитини.
Як боротись з печією у період вагітності
Впоратися з печією під час вагітності – важливе завдання для забезпечення комфорту та здоров'я майбутньої матері. Декілька порад, які можуть допомогти подолати прояви печії:
Збалансоване харчування. Мабуть найважливіше правило, адже продукти, які ми вживаємо впливають на виникнення печії. Вагітна жінка повинна мати збалансований та легкий раціон. Він включає в себе декілька рекомендацій:
уникайте жирних, гострих та важких страв;
додайте у раціон більше фруктів, овочів, злаків та нежирних білків. Проте уникайте надмірного споживання цитрусових, за останніми дослідженнями велика кількість цитрусових може спричинити виникнення печії або загострення її симптомів⁴;
зробіть вибір на користь продуктів із лужною дією: молочні продукти, омлети приготовані на пару, нежирне м’ясо;
приберіть з раціону продукти, які мають подразнюючу дію (кава, шоколад, спеції, газовані напої);
харчуйтесь меншими порціями, але частіше (5-6 разів на день);
намагайтеся не їсти перед сном. Останній прийом їжі має бути за 2-3 години перед відпочинком. Це дозволить шлунку належним чином перетравити їжу;
дотримуйтесь питного режиму: пийте достатню кількість води протягом дня, але уникайте великих об'ємів напоїв разом із їжею, оскільки це спричиняє розтягування шлунка.
Не тільки режим харчування допоможе в боротьбі з проявами печії. Існують загальні рекомендації щодо способу життя вагітної, яка страждає на печію:
1.
Піднята головна частина ліжка – намагайтесь лежати так, щоб голова була піднята.2.
Уникайте дій, які можуть збільшити тиск в черевній порожнині: не носіть тісний одяг або тугий бандаж.3.
Мінімізуйте стрес. Сильні стреси погіршують прояви симптомів рефлюксу.4.
Фізична активність. Регулярна фізична активність допомагає зберегти здоров'я шлунково-кишкового тракту.5.
Проконсультуйтеся з лікарем. Якщо печія та відрижка стають проблемою та призводять до дискомфорту, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Він надасть рекомендації щодо лікування.
При виникненні печії та відрижки деякі майбутні мами звертаються до інтернет-ресурсів для пошуку народних методів лікування, таких як використання молока, соди або різних відварів. Проте важливо пам'ятати, що реакція організму на деякі продукти можуть змінюватися під час вагітності.
Наприклад, навіть якщо раніше у вас не було проблем зі споживанням молока, велика його кількість може викликати незручності, такі як діарея, здуття чи біль в животі під час вагітності. Важливо консультуватися з лікарем перед введенням будь-яких змін у ваш режим лікування.
Сода. Вона не просто не допоможе позбутись печії, а навпаки підвищить кислотність шлунку, що в свою чергу викличе дзеркальний збільшений ефект – відчуття жару в грудній клітині, нудоту, блювоту та діарею.